Witaj na Etnobazarze. Pozwól się oczarować jego magią.

Egzotyczny rejs po Tajlandii


Nie bez powodu Tajlandia jest często odwiedzana przez turystów. Można tu znaleźć prawie wszystko: gęste zielone dżungle, krystalicznie czyste wody, w których zanurzenie się bardziej przypomina ciepłą kąpiel, niż pływanie w morzu oraz niezwykłą kuchnię od której mrowieją kubki smakowe.

Dlaczego Tajlandia?

Tajlandia to kraj, który zachwyci nas bogactwem barw, przepychem świątynnych wnętrz, bujną tropikalną przyrodą, wspaniałą kuchnią, religią wkradającą się w codzienne życie mieszkańców oraz wszechobecnym uśmiechem.

Tajska tradycja kulinarna ukształtowała się dzięki kontaktom z innymi krajami. Dzięki umiejętnemu łączeniu lokalnych składników z tymi pochodzącymi z różnych stron świata, tajscy kucharze uzyskują dania o niezwykłym smaku.

Tajlandia to także tropikalne krajobrazy, niezwykła aura ciepłych plaż i wspaniałe nadmorskie kurorty, gdzie poza nurkowaniem w błękitnych lagunach czekają na nas białe piaski plaż i chłodne drinki serwowane w restauracjach z widokiem na morze.

Rejs w liczbach


8 osób
8 dni na jachcie
4 dni w Bankoku
1 szkolenie kulinarne
Tajlandia

1. Wyspa Phuket

Zajmująca powierzchnię 539 km2, jest największą wyspą Tajlandii. Przepiękne, piaszczyste plaże w małych i dużych zatokach, okoliczne wysepki, bujna, tropikalna roślinność i krajobrazy należące do najpiękniejszych na południu Tajlandii. Do tego lazurowa, czysta woda i przepiękne rafy koralowe Morza Andamańskiego. To tutaj odbieramy nasz jacht.

2. Zatoka Phang Nga

Położona na północny-zachód od mariny. To morski park narodowy i obszar pięknego, naturalnego krajobrazu. Tutaj zaczniemy rejs spędzając jeden lub dwa dni na podziwianiu okazałych wysp wapiennych. Wśród nich znajdziemy Ko Phanak i Koh Hong z ich licznymi jaskiniami.

3. Okolice Krabi

Plaże i krajobraz w tym rejonie Tajlandii są fantastyczne, z doskonałymi miejscami do nurkowania. Do dwóch zatok Railae, przy których będziemy chcieli zacumować nie dochodzi żadna lądowa droga. To również "Mekka" wspinaczy z całego świata. Znajdziecie tam wiele urokliwych restauracji i barów.

4-5. Wyspy Phi Phi

Znane są z pocztówkowych krajobrazów. Tak wygląda raj w wyobrażeniu człowieka zmuszonego do życia w klimacie umiarkowanym. Wokół nieprawdopodobny turkus wody, niebo zlewające się z morzem, długie łodzie leniwie kołyszące się przy plażach o białym piasku. Phi Phi Don jest większa i właśnie tutaj znajduje się cała infrastruktura turystyczna. Można tu uzupełnić zapasy. Liczne sklepy sprzedają owoce i warzywa, można wykupić nurkowania, są też kawiarnie Internetowe, masażyści, restauracje i bary.
Mniejsza wyspa Phi Phi Ley jest niezamieszkała, ale znajduje się tu słynna zatoka Maya, w której kręcono sceny do filmu "Niebiańska Plaża". To malowniczo położona piaszczysta laguna z białymi plażami, otoczonymi przez wapienne klify.

Warsztaty kulinarne


Daniel Wanke

Daniel Wanke

W rejs wybierzemy się z Danielem Wanke, założycielem projektu Wanke Cook'ink,

Daniel oprócz codziennego przyrządzania nam tajskich specjałów od SOM TAM - sałatki z zielonej papai i suszonych krewetek, po PAD KRA PAO - smażonej wołowiny z tajską bazylią i birds eye chili, wprowadzi nas w tajniki kuchni tajskiej.

Podczas morskich warsztatów kulinarnych przyrządzimy: dwa podstawowe sosy, które spotkacie na każdym tajskim stole - NAM PLA PRIK (marynowany czosnek z birds eye chili z sosem rybnym i sokiem z limonki), oraz NAM PRIK PAO (dżem z chili - niezbędny składnik zupy tom yum), mięsną sałatkę z tajską bazylią, kolendrą i miętą - LARB MOO, MANGO STICKY RICE czyli kleisty ryż gotowany w mleku kokosowym ze świeżym mango oraz dla ochłody CHA YEN (tajską mrożoną herbatę z mlekiem kondensowanym).

Informacje


Newsletter

  • Logowanie
  • Rejestracja
  • Przypomnienie hasła