Blog

Przyprawy indyjskie, kolendra, kurkuma i garam masala
Każdy miłośnik kuchni azjatyckiej wie, że kuchnia indyjska jest jedną z najbardziej bogatych w smaki i aromaty. Dzięki dziesiątkom przypraw, potrawy kuchni indyjskiej nabierają intensywności i unikalnego charakteru. Nie byłoby dań popularnie nazywanych w Polsce daniami curry bez kminu rzymskiego, kurkumy czy garam masali. Mieszanki indyjskich przypraw występują pod różnymi postaciami: w całości (korzenie, ziarna lub liście), w formie past lub w formie sproszkowanych części roślin. Często są to także gotowe mieszanki przypraw.
Czytaj więcej
Medżadra, mejadra - przepis #gotujzetno na ryż z soczewicą
W naszym cyklu gotujzetno podpowiadamy jak z aromatycznych przypraw i egzotycznych składników wyczarować samemu w domu pyszne, orientalne dania. Madżadra / Mejadra (mujaddara, mudardara) to popularne na całym bliskim wschodzie wegańskie danie. Bardzo aromatyczne, zdrowe i bogate w witaminy i białko. Jak przystało na kuchnię arabską jednym z głównych składników jest roślina strączkowa, w tym wypadku soczewica. 
Czytaj więcej
pixel